Aldespy-Publicacions

Aldespy-Publicacions

dimarts, 19 de gener del 2016

MAS DOIX



EL PRIORAT

 L’origen històric del nom és clar: El Priorat era el domini del prior del monestir cartoixà d’Scala Dei. El feu prioral incloïa els pobles de Poboleda, la Morera, Porrera, la Vilella Alta, Torroja i Gratallops, a més d’una part del de Bellmunt. Aquest és el territori que es coneix habitualment com a Priorat històric o Priorat d’Scala Dei. La declaració de la denominacio d’origen vitivinícola Priorat va arribar el 1954. 

POBOLEDA

Poboleda està situat al nord-oest del Priorat. Està protegit per dues barreres naturals, el Montsant i la Serra del Molló. Aquesta situació li permet beneficiar-se de la fresca brisa que entra pel nord-oest, baixant les temperatures i permetent un procés de maduració més lent i per tant una verema més tardana (normalment entre 10 i 15 dies).


HISTORIA

Lligats a la viticultura des de fa cinc generacions, Mas Doix és un celler creat per la famílies Doix i Llagostera en 1998, reprenent l’elaboració de vins, iniciada en 1850 i interrompuda per la fil·loxera. La medalla d’or obtinguda en l'Exposició Universal de Barcelona de 1888 i la medalla de plata guanyada en l'Exposició Universal de París de 1878, ens recorden la passió amb la qual Juan Extrems Doix, avi de Joan Doix, cuidava les seves vinyes i elaborava vins de qualitat. Després de la fil·loxera (1902) es van plantar de nou garnatxes i carinyenes, que s’entraven a la cooperativa de Poboleda, fins que es va reiniciar  el procés d’elaboració al 1.999 en el propi celler. Continuem amb la mateixa passió el cultiu i l’elaboració de grans vins distintius del nostre Priorat.

LES VINYES

Preservar, mantenir i cuidar les nostres vinyes velles de garnatxa i carinyena plantades el 1902 en costers de llicorella, juntament amb les vinyes plantades posteriorment, són la raó i garantia dels nostres raïms i vins. El respecte pel nostre entorn, la seva cultura i la seva gent són els elements bàsics amb els quals elaborem. Un procés acurat i minuciós des de la selecció dels raïms a la vinya, fins a la criança del vi en les barriques de roure francès. Passió i constància en un terroir  òptim pel cultiu de la vinya i la disponibilitat d’uns reduïts però excel·lents raïms.

La vinya Doix, 4ha. de carinyenes plantades el 1902 i garnatxes de 80 anys; la vinya Salanques, 3ha. de garnatxes i carinyenes velles; el Mas de l’Ossó, 3ha. de garnatxes, syrah i merlot; els Ullastres, 1ha. de carinyenes velles i la Venteta, 1ha. de Cabernet sauvignon.Totes les vinyes, estan situades entre 350 i 600 metres d’altitud.

ELS VINS

1902 (2012)

100 % carinyenes plantades al 1.902. Sobrietat. Profunditat. Nomes 3 barriques.

CARACTERÍSTIQUES:

  • VARIETATS: 100 % Carinyena
  • GRAU ALCOHÒLIC: 14%
  • SOLS I VINYES: Les vinyes del "1.902" CC, estan situades en costers de llicorella entre 350 i 500 metres sobre el nivell del mar. Els raïms provenen de vinyes centenàries (CC) de carinyena plantades al 1902.
  • CRIANÇA: Selecció de raïms a la vinya i a l’entrada al celler. Doble taula de selecció manual. Elaboració independent per els raïms de cada parcel•la. Fermentació amb sistema de "barret submergit" a temperatura controlada . Criança de 16 mesos en barriques noves de roure francès de grà extrafí. Embotellat al maig 2011 sense clarificar ni filtrar.



DOIX (2012)

Elegància i complexitat. Forta personaliat. Vinyes centenàries. Producció molt limitada. Un vi distintiu.

CARACTERÍSTIQUES:

  • VARIETATS: Vinyes centenàries de carinyena (55%) i de garnatxa (45%)
  • GRAU ALCOHÒLIC: 14,5%
  • SOLS I VINYES: Les vinyes del Doix, estan situades en costers de llicorella entre 350 i 500 metres sobre el nivell del mar. Els raïms provenen de vinyes centenàries de garnatxa i carinyena plantades al voltant de 1902.
  • ANYADA: Una magnífica anyada la del 2010!!. Un hivern fred amb neu i pluja. Primavera plujosa amb temperatures moderades. Al juny els raïms van començar a créixer. Les temperatures van començar a pujar al juliol sense grans puntes. L’agost els raïms va seguir a creixent i madurant amb temperatures mes altes però dintre de la normalitat amb un contrast significatiu dia/nit. Un setembre temperat i amb alguna pluja.! Verema des de finals de setembre fins a mitjans amb un punt òptim de maduració.
    Verema manual en caixes de 10 kg i classificació gra a gra en doble taula de selecció. Un any tranquil, fresc amb maduracions lentes i sanes. Una maduració excel·lent! Una anyada molt subtil, amb molta fruita, amb força i equilibri. Una anyada de la que se’n parlarà.
  • CRIANÇA: Selecció de raïms a la vinya i a l’entrada al celler. Doble taula de selecció manual. Elaboració independent per els raïms de cada parcel•la. Fermentació amb sistema de "barret submergit" a temperatura controlada . Criança de 16 mesos en barriques noves de roure francès de grà extrafí. Embotellat a l'abril del 2012 sense clarificar ni filtrar.



SALANQUES (2012)

Equilibri i intensitat. Transmet l'autèntic caràcter del Priorat.

CARACTERÍSTIQUES:

  • VARIETATS: Vinyes velles de garnatxa (65%) i carinyena (25%) i vinyes joves de syrah (10%).
  • GRAU ALCOHÒLIC: 15%
  • SOLS I VINYES: Les vinyes del Salanques estan situades en costers de llicorella entre 350 i 500 metres sobre el nivell del mar. Els raïms provenen de vinyes velles de garnatxa i carinyena i d’altres més joves de syrah.
  • ANYADA: Hivern molt fred amb neu i pluja, primavera plujosa i un estiu fresc amb temperatures moderades. Una anyada amb maduracions lentes i sanes. Una maduració excel·lent! Una anyada molt subtil, amb molta fruita, força i equilibri
  • CRIANÇA: Selecció de raïms a la vinya i a l’entrada al celler. Doble taula de selecció manual. Elaboració independent per els raïms de cada parcel•la. Fermentació amb sistema de "barret submergit" a temperatura controlada . Criança de 14 mesos en barriques noves i de segon any de roure francès de grà extrafí. Embotellat al abril 2014 sense clarificar ni filtrar.



LES CRESTES (2012)
Fruita i joventut. Un vi expressiu i saborós. Un Priorat jove i genuí.

CARACTERÍSTIQUES:

  • VARIETATS: Vinyes joves de 20 anys de garnatxa (80%), carinyena vella (10%) i syrah (10%).
  • GRAU ALCOHÒLIC: 14,5%.
  • SOLS I VINYES: Vinyes joves en costers de llicorella entre 350 i 450 metres d'altitud.
  • CRIANÇA: Selecció de raïms a la vinya i a l’entrada al celler. Doble taula de selecció manual. Elaboració independent per els raïms de cada parcel•la. Fermentació amb sistema de "barret submergit" a temperatura controlada . Criança de 8 mesos en bótes de segon any de roure francès de grà extrafí. Embotellat al juliol del 2015 sense clarificar ni filtrar.

VISITI MAS DOIX.

PRIORAT EN ESTAT PUR

Gaudeixi d’un gran dia en un gran petit celler, descobrint els vins i el terroir de Mas Doix.
Dilluns a Dissabte - de 09.30h  fins a les 13.30h.
Trepitgi els sòls de llicorella, els costers de vinyes velles i tasti els nostres vins!
Per organitzar la seva visita o demanar informació li preguem ens contacti amb la major antelació possible. Ens pot trucar o escriure a:
+34 628800466
visit@masdoix.com





Carme, 115 | Poboleda
43376
Poboleda (Tarragona)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada